Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Γιάννης Κουφός


Συγγραφέας, ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης ο Γιάννης Κουφός με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Γιάννης Νικάνθης, γεννήθηκε στο Νεοχώρι το 1934 και πέθανε στην Αθήνα το 2002, ημέρα των γενεθλίων του.

 Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αιτωλικού και στην Παλαμαϊκή Σχολή Μεσολογγίου και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο δημοσιογραφικό και εκδοτικό χώρο. Υπήρξε εκδότης και διευθυντής τοπικών εφημερίδων, βιβλίων και περιοδικών. Εξέδωσε την Αιτωλοακαρνανική και Ευρυτανική Εγκυκλοπαίδεια και από το 1963 ήταν επιμελητής και συντάκτης της μεγάλης εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα.

 Παρουσίασε από πολύ νωρίς μια αξιοζήλευτη ωριμότητα, η οποία αποτυπώθηκε στην πρώτη του ποιητική συλλογή, που κυκλοφόρησε το 1955, με τίτλο «Γυμνοί Δρόμοι». Τίτλο που σηματοδοτεί τον προβληματισμό μιας ολόκληρης εποχής. Εξέδωσε επίσης «Τα Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια», ανθολογία σχολιασμένη, εκδόσεις Σείριος, Αθήνα 1970, καθώς και τα μελετήματα: Μεσολόγγι, Τρεις Μορφές της Ρούμελης: Κατσαντώνης-Κοσμάς ο Αιτωλός-Μακρυγιάννης και Κρήτη: Από τους Βυζαντινούς Χρόνους μέχρι τη Μάχη της Κρήτης.

 Αγαπούσε με πάθος την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Νεοχώρι και την ευρύτερη περιοχή και σ’ αυτή είναι αφιερωμένη η ιστοριογραφία « Η Αιτωλική Παραχελωίτιδα», 1977, που τιμήθηκε με «Εύφημο μνεία» από την Ακαδημία Αθηνών. Την ίδια χρονιά εκδίδει τη δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Το φεγγάρι, η νύχτα και οι πορτοκαλιές». Ακολουθεί και τρίτη συλλογή, στην οποία περιλαμβάνονται ποιήματα γραμμένα κατά την περίοδο 1976-1990, που είχε δημοσιεύσει με το ψευδώνυμο Γιάννης Νικάνθης.

 Η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία μετά το θάνατό του εξέδωσε το 2007 το βιβλίο του «Ο Κήπος των Ηρώων», που ήταν σε χειρόγραφα.
 ΓΥΜΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ Δρόμοι γυμνοί που χάνονται στη νύχτα κουρασμένοι η πολιτεία που πλάγιασε κι απόψε μακρινή κι εμείς που πάντα άγρυπνοι και πες λησμονημένοι προσμένουμε τ’ ανέκφραστο στη νύχτα να φανεί. «Γυμνοί Δρόμοι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου