Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ρήγας Γκόλφης



Ο λυρικός ποιητής Ρήγας Γκόλφης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Δημητριάδη, γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1886, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια και πέθανε στην Αθήνα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1958. Καταγόταν από το Καρπενήσι και η μητέρα του προερχόταν από την οικογένεια Δροσίνη. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, που ήταν συμβολαιογράφος.

  Από φοιτητής ακόμη μπήκε στον αγώνα του δημοτικισμού γράφοντας άρθρα, σχόλια και κριτικά σημειώματα στο περιοδικό «Νουμάς» του εκδότη Δ. Ταγκόπουλου. Στο περιοδικό αυτό πρωτοδημοσίευσε σε συνέχειες ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο με τον τίτλο «Γήταυρος». Κύριο θέμα η εκμετάλλευση του λαού και Γήταυρος ένα φοβερό θαλάσσιο τέρας, που εκδικείται τους δυνάστες. Έγραψε ακόμη μελέτες και δοκίμια για διάφορα θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και συνεργάστηκε στο Ημερολόγιο της Μεγάλης Ελλάδος του Γ. Δροσίνη, στα περιοδικά Γράμματα, Νέα Εστία κ. ά.

  Εξέδωσε τα ακόλουθα έργα: Τα Τραγούδια του Απρίλη (ποιήματα, 1909), Ο Γήταυρος (δράμα, 1921), Ύμνοι (ποιήματα, 1921), Στο Γύρισμα της Ρίμας (ποιήματα, 1924), Λυρικά Χρώματα (ποιήματα, 1931), Φαντασία και Ποίηση (κριτικές μελέτες, 1935), Τετράμετρα (ποιήματα, 1952), Η Επιφάνεια και το Βάθος (διηγήματα, 1954).
  Λυρικός, νεορομαντικός και τρυφερός μένει πιστός στην ειλικρίνεια του αισθήματος και την ελληνικότητα του θέματος.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Χρόνια φευγάτα, αχάριστα, πνιγμένα στη σιωπή,
πεσίματα, ανεβάσματα, δόξες, λαχτάρες, βόγγοι…
        Κι όμως προσμένεις τη φωνή ενός βάρδου να σου πει:
      Κι αν χαμηλός ο τόπος σου, φτερά έχεις, Μεσολόγγι.
«Μονόχορδα» (Ασυγκέντρωτα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου