Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Μία ξεχωριστή βραδιά


Της Φωτεινής Τσιτσώνη-Καβάγια



Κυριακή βράδυ,14 του Απρίλη του 2013 και το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο πλημμυρίζει από τις υπέροχες μελωδίες της Μικτής  πολυμελούς χορωδίας του Συλλόγου  Φίλων Μουσικής Καβάλας, την οποία κάλεσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στα πλαίσια του εορτασμού της 187ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
  Ο χώρος γεμίζει από στίχους του Σολωμού για το Μεσολόγγι  και μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου,  μεγαλόπρεπη, ισάξια των στίχων του Ποιητή!
  Και θα μείνουν οι στίχοι αθάνατοι και θα φτάσουν σε όλες τις γενιές, που θα ακολουθήσουν, έτσι, όπως έφτασαν και σ’ εμάς. Και πάντα θα συγκλονίζουν τις ψυχές όσων θα τους ακούνε, έτσι, όπως συγκλόνιζε  και την ψυχή του Ποιητή ο αχός των κανονιών που έφερνε, εκεί, στη Ζάκυνθο όπου έμενε κι έγραφε από μακριά το κύμα της θάλασσας. Κι ήταν ο αχός αυτός, ο αχός   μιας βασανισμένης πολιτείας, που πάλευε με αξιοπρέπεια για λευτεριά!
 Κι αγκάλιασε με τους στίχους του ο Ποιητής την πολιτεία και την έκανε αθάνατη στους αιώνες των αιώνων!
  Κι ήρθαν τιμητικά  τα μέλη της «Μικτής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Καβάλας», ταπεινοί προσκυνητές της Ιερής Πολιτείας, με τη μαέστρο της κ. Μαρία Σγουρίδου, τον πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Νίκο Μιχαλόπουλο και όσους τους ακολουθούσαν κι έκαναν τη δική τους κατάθεση ψυχής στα ιερά χώματα του Μεσολογγίου! Αλλά και η τιμή του Μεσολογγίου, μεγάλη κι αυτή!
 Κι είναι και η δική τους πολιτεία ισάξια στις φυσικές ομορφιές αλλά και στην ιστορία, με τη δική μας, αφού η παρουσία της Καβάλας στον ελλαδικό χώρο είναι διαχρονική από την αρχαιότητα ως σήμερα.
 Η απαρχή της ανάγεται στα βάθη του 7ου αι. π. Χ., ως αποικία των Θάσιων και αργότερα ως μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, με το όνομα Νεάπολις.
 Στα χρόνια της κυριαρχίας των Μακεδόνων, ο Φίλιππος, ο πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, την καθιστά το επίνειο της ισχυρής πόλης των Φιλίππων, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια τη συναντάμε ως σημαντικό λιμάνι και σταθμό διαμετακομιστικού εμπορίου της Εγνατίας..
 Σ’ αυτή την πόλη αποβιβάστηκε το 49 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος, για να μεταβεί στη συνέχεια στους Φιλίππους, όπου ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης και όπου βαφτίστηκε η πρώτη χριστιανή Ευρωπαία, η Λυδία. (Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων υπάρχει και ένα μικρό χωριουδάκι με αυτό το όνομα).
 Σε ανάμνηση αυτών των γεγονότων ονομάστηκε Χριστούπολις.
 Στο τέλος του 14ου αι. καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς και καταστράφηκε, ενώ τη σημερινή της ονομασία την πήρε τον 16ο αι.
 Γύρω στο 1530 ενισχύθηκε με κάστρο και τείχη και με ένα εντυπωσιακό Υδραγωγείο (Καμάρες) και επεκτάθηκε εντός των Βυζαντινών τειχών της.
 Ως τις αρχές του 20ού αι. γνωρίζει μεγάλη ακμή λόγω της εμπορίας του καπνού, αφού υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο εμπορικής επεξεργασίας καπνών  στον ελλαδικό χώρο.
 Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13, απελευθερώθηκε από την οθωμανική κυριαρχία, ενώ στη συνέχεια καταλαμβάνεται από Βουλγάρους και στη συνέχεια απελευθερώνεται από το Θωρηκτό Αβέρωφ, που καταπλέει στον όρμο της Καβάλας.
 Στα 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην πόλη εγκαθίστανται 30.000 πρόσφυγες, όπου έφεραν τη δική τους κουλτούρα, τον πολιτισμό τους, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
 Σήμερα, είναι ένας πανέμορφος τουριστικός προορισμός της χώρας μας, με καταπληκτικές και πεντακάθαρες παραλίες και πολλά Μουσεία, Αρχαιολογικό των Φιλίππων, Λαογραφικό, Ιστορικό και Εθνολογικό των Ελλήνων της Καππαδοκίας Καπνού, που καταδεικνύουν το πέρασμα της πόλης από όλες τις ιστορικές στιγμές του παρελθόντος και  ταξιδεύουν διαχρονικά τον επισκέπτη στο παρελθόν της πόλης, τόσο σε καιρούς πολεμικούς αλλά και ειρηνικούς!
 Καβάλα! Μια πόλη, της Ανατολικής Μακεδονίας, στα σύνορα της Θράκης, που αναπνέει στους ρυθμούς της ιστορίας αλλά και του παρόντος.
Ένα μεγάλο λιμάνι, με μια εξίσου μεγάλη μαρίνα, ένα εξαιρετικά μεγάλο αλιευτικό κέντρο της χώρας μας, μια από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Μεσογείου από όπου διακινούνται εμπορεύματα σε εσωτερικές αλλά και  σε διεθνείς αγορές!
 Καβάλα! Ένα διαμάντι της πατρίδας μας, ένα στολίδι της στο Θρακικό πέλαγος! Αξίζει να την επισκεφτούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου