Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Γιάννης Βλαχογιάννης


Γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1867 και πέθανε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολήθηκε από πολύ νέος με τα γράμματα και με την έρευνα της ελληνικής ιστορίας από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι το 1862.

 Πιο πολύ όμως αφοσιώθηκε στην αναζήτηση πολύτιμων στοιχείων από τον αγώνα του 1821. Το 1901 ανακάλυψε το «Αθηναϊκό Αρχείο» και οργάνωσε τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στα οποία εργάστηκε ως διευθυντής από το 1914 έως το 1937.

Εξέδωσε το ιστορικό περιοδικό «Προπύλαια» (1900-1908) και για την προσφορά του στα γράμματα και στην επιστήμη τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων το 1923. Το πολυσέλιδο έργο του Βλαχογιάννη διαιρείται στο καθαρά δημιουργικό και στις εκδόσεις αρχείων και κειμένων.
 Από τα ιστορικά βιβλία του τα πιο σημαντικά είναι: «Το Αρχείο του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη», το «Χιακό Αρχείο», η «Ιστορική Ανθολογία», τα «Απομνημονεύματα του Χιμαριώτη Στρατηγού Σπυρομίλιου», «Οι Κλέφτες του Μοριά», «Ιστορικά ραπίσματα» και τα «Ιστορικά ενθυμήματα του Μακεδόνα στρατηγού Νικολάου Κασομούλη».
 Τα κυριότερα λογοτεχνικά του έργα είναι: οι «Ιστορίες», ο «Πετεινός», η «Πεταλούδα» 1920, οι «Γύροι της Ανέμης», ο «Έρμος Κόσμος», «Μεγάλα Χρόνια», «Τα παλικάρια τα παλιά» και «Της τέχνης τα φαρμάκια». Μερικά από αυτά τα εξέδωσε με το ψευδώνυμο Γιάννης Επαχτίτης.

 Αθάνατο παραμένει το διήγημά του «Έτσι ήτανε», που αναφέρεται στις γιορτές της Εξόδου του Μεσολογγίου το Σάββατο του Λαζάρου.
ΕΤΣΙ ΗΤΑΝΕ «Άφησε στη μέση τη γιορτή και πήρε το δρόμο πίσω για το σπίτι. Θυμωμένος φαίνεται. Βογγάει, στ’ αγγόνι δε μιλεί. Άξαφνα σταματάει. Εκεί κοντά του κάποιος τραγουδεί. Ένας τυφλός, χωριάτης διακονιάρης, στρωμένος καταγής, παίζει τη λύρα του και τραγουδεί. Λέει το θλιμμένο, το μοιρολόγι του Μεσολογγιού. Ορθός ο γέρος, άσειστος ακούει. Βρύση πάνε τα μάτια του. Κλαίει ήσυχα και δε μιλεί. Τέλος κόπηκε το τραγούδι. - Να, ωρέ, έτσι ήτανε. Αυτό είπε μοναχά. Και γύρισε στο σπίτι του και στον καημό του». «Μεγάλα Χρόνια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου