Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

18 ΜΑΪΟΥ 2013 – ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ


ΜΟΥΣΕΙΑ – ΓΕΦΥΡΕΣ  ΚΑΙ   ΕΣΤΙΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ  ΤΑ!

Της Φωτεινής Τσιτσώνη-Καβάγια
  Από το 1977, η 18η Μαΐου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που είναι οι θεματοφύλακες της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, ενώ ο ρόλος που διαδραματίζουν είναι κοινωνικός και εκπαιδευτικός, με σκοπό τη διασύνδεση των γενεών μεταξύ τους και τη διατήρηση και ανάδειξη του πολιτισμού μας.
  Τα Μουσεία από την αρχαιότητα ήταν χώροι πολιτισμού, ήταν χώροι-ναοί ιεροί, αφιερωμένοι στις Μούσες, που προστάτευαν τις Επιστήμες, τις Τέχνες αλλά και κάθε Καλλιτεχνική Δημιουργία των ανθρώπων, που είναι η πύλη, που οδηγεί στη γνώση!
  Το πιο γνωστό μουσείο της αρχαιότητας ήταν το Μουσείο των Πτολεμαίων στην Αλεξάνδρεια του 3ου αι. π. Χ.
  Σήμερα, ονομαστά μουσεία είναι: το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού, από τα μεγαλύτερα του κόσμου, που λειτουργεί από το 1753. με αρχαιότητες αιγυπτιακές, ασσυροβαβυλωνιακές, ελληνορωμαϊκές, και  με πιο σημαντικές  από όλες, τα Ελγίνεια μάρμαρα αλλά και μάρμαρα από το ναό του Απόλλωνα της Φιγάλειας, αγγεία από την Κρήτη και τις Ταναγραίες κόρες. Εκεί, επίσης, στεγάζεται και η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου, με συλλογή 6.000.000 βιβλίων και 100.000 χειρογράφων, μεταξύ των οποίων και η «Πολιτεία των Αθηναίων», του Αριστοτέλη.
  Άλλο ξακουστό μουσείο είναι αυτό του Λούβρου, που ιδρύθηκε στα 1973, έργο της Γαλλικής Επανάστασης. Στην αρχή περιείχε μόνο όσα εκθέματα ανήκαν σε βασιλικές συλλογές, σε πύργους και μοναστήρια. Πολύ σύντομα όμως, αυτές πολλαπλασιάστηκαν με συλλογές και ευρήματα ανασκαφών και με διάφορα έργα, που έφερε ο Βοναπάρτης από την Ιταλία.
  Στο Μουσείο του Λούβρου φυλάσσονται αριστουργήματα διεθνούς αναγνώρισης, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, πολλά έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και η Τζοκόντα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
  Επίσης, στα σημαντικά Μουσεία του κόσμου, αξίζει να αναφέρουμε και το  Μουσείο του Ερμιτάζ στο Λένιγκραντ, του Βατικανού στη Ρώμη, το Μητροπολιτικό της Νέας Υόρκης και του Κρεμλίνου της Μόσχας.
  Ως ειδικής φύσης μουσεία, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε: το Εγκληματολογικό της Ρώμης, των Ομπρελών του Τζινέζε, στην Ιταλία, των Κρανίων στη Φλωρεντία, της Άμμου στο Σικάγο, με δείγματα άμμου από όλες τις ερήμους της ΓΗΣ, της Τράπεζας της Αγγλίας, με αντικείμενα, τα οποία κατά καιρούς χρησιμοποιούσαν σ’ όλον τον κόσμο αντί νομισμάτων, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παρισιού, των Σπιτιών της Νορβηγίας, με σπίτια όλων των εποχών στη χώρα αυτή, του Κρασιού στη Γαλλία, των Εφημερίδων στο Λονδίνο, καθώς και το Μουσείο Τυσώ, στην ίδια πόλη, με Κέρινα Ομοιώματα, αυτό των Μαγειρικών Σκευών, στο Όφενμπαχ της Γερμανίας, των Περίεργων Αντικειμένων, στο Λονδίνο κ.ά.
 Στην Ελλάδα το πρώτο Μουσείο ιδρύθηκε από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, στα 1829, στην Αίγινα.
  Στη χώρα μας σήμερα λειτουργούν πολλά μουσεία, γνωστά,  σε πολλές πόλεις και χωριά, ενώ, κάποια άγνωστα από αυτά, είναι: το Υπαίθριο Μουσείο Λατομικής Τέχνης, στο Διόνυσο Αττικής, το Μουσείο Ελληνικού Προσκοπισμού, το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά της Κρήτης.
  Γενικά, τα μουσεία είναι ιδρύματα ανοιχτά στο κοινό, που έχουν ως έργο τους τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση και τη γνωστοποίηση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι Καλλιτεχνικά Εργαστήρια, Εστίες Πολιτισμού, όπου συνδέεται το παρόν με το παρελθόν.  Είναι χώροι εκπαιδευτικοί, ανοιχτοί και προσιτοί σε όλους, στην υπηρεσία της κοινωνίας.
  Ο ρόλος των μουσείων στην πρόοδο των ανθρώπων είναι τεράστιος, αφού αυτά, με την ύπαρξή τους και τη λειτουργία τους, δίνουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να μελετήσουν το παρελθόν και να δημιουργήσουν λαμπρότερα έργα στο μέλλον!
Ας τα ανακαλύψουμε, λοιπόν!

ΜΟΥΣΕΙΟ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ  ΚΑΙ  ΤΕΧΝΗΣ  ΙΕΡΑΣ  ΠΟΛΕΩΣ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
  Στολίδι της Κεντρικής Πλατείας του Μεσολογγίου, της πλατείας, που έχει το όνομα του γενναίου Σουλιώτη αγωνιστή, Μάρκου Μπότσαρη, (που πολέμησε στο Μεσολόγγι κατά την Α΄ πολιορκία του 1822 και του οποίου ο τάφος βρίσκεται μέσα στον Κήπο των Ηρώων), είναι το νεοκλασικό κτήριο του Μουσείου αυτού, οικοδόμημα του 1932, επί δημαρχίας Χρήστου Ευαγγελάτου.
  Σ’ αυτό  από της ιδρύσεώς του, στεγαζόταν το Δημαρχείο της πόλης, αφού, στα 1929, το κτήριο, όπου λειτουργούσε ως  τότε καταστράφηκε από φωτιά, ενώ σήμερα και από το 1987  λειτουργεί ως μουσείο, με το όνομα ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ  ΚΑΙ  ΤΕΧΝΗΣ (ή ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ), όπου φυλάσσονται, εκτίθενται και συντηρούνται  πίνακες Ελλήνων και Φιλελλήνων  ξένων ζωγράφων, κυρίως του 19ου αι.
 Το Μουσείο, εκτός από θησαυροφυλάκιο έργων τέχνης, είναι και χώρος μελέτης και έμπνευσης, τέρψης και ψυχαγωγίας, ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, που παίζει εκπαιδευτικό ρόλο σ’ αυτήν!
  Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, προσπαθώντας να αναδείξει τον πολύτιμο ρόλο του Μουσείου στην κοινωνία, διοργάνωσε και πραγματοποιεί  στο ισόγειο του κτηρίου, δύο Εκπαιδευτικά Προγράμματα, για δεύτερη συνεχή χρονιά εφέτος, σε μαθητές σχολείων, που το επισκέπτονται, τόσο από την πόλη μας, όσο και από τις γειτονικές  περιοχές και πόλεις. Η συμμετοχή σ’ αυτά είναι δωρεάν.
  Μέσα από αυτά αναδεικνύεται η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ο πολιτισμός της περιοχής μας, που δένουν τους κατοίκους με τον τόπο τους μ’ έναν τρόπο μοναδικό.
  Το Μεσολόγγι είναι ένας τόπος, που δεν μπορεί ν’ αφήσει ασυγκίνητο τον επισκέπτη του, ο οποίος θ’ ανακαλύψει να συγχωνεύεται σ’ αυτή ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας




Α΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΤΑ  ΙΣΤΟΡΙΚΑ  ΠΙΝΕΛΑ»

  Με το συνδυασμό λόγου και εικόνας, μέσω του Προγράμματος αυτού, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πολιτιστική τους και εθνική τους κληρονομιά μέσα από την τέχνη, να αποκτήσουν εθνική συνείδηση αλλά και παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν και να καλλιεργηθούν ψυχικά και να αγαπήσουν το ωραίο μέσα από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες Αποκτούν επίσης την ευκαιρία να βιώσουν προοδευτικά με την εμπειρία τους μέσα από τα έργα τις ανώτερες και βαθύτερες αξίες της ζωής, ενώ έρχονται σε επαφή με την ιστορική, κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική και πολιτική πλευρά της τοπικής μας κοινωνία.
Β΄ ΕΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΤΟΥ  ΣΕΝΤΟΥΚΙΟΥ  ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»


  Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη γνωριμία του μαθητή με τη ζωή και το έργο του μεγάλου Μεσολογγίτη αλλά και  Εθνικού μας ποιητή, Κωστή Παλαμά, με διαθεματική προσέγγιση της γνώσης.
  Έχει σχεδιαστεί και εκπονηθεί με μεγάλη προσοχή αλλά και απόλυτο σεβασμό απέναντι στην καλλιτεχνική πορεία και προσφορά του ποιητή στο χώρο της πνευματικής δημιουργίας.
  Μέσα από τις προτεινόμενες δραστηριότητες, επιδιώκεται μια στάση ζωής από μέρους του μαθητή, σε συνδυασμό της τέχνης με το φυσικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον του τόπου μας  την  εποχή, όπου έζησε και μεγάλωσε ο ποιητής και την απόκτηση γνώσεων μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες που προτείνονται και δίνονται στους μαθητές.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ  ΝΑ  ΣΑΣ  ΞΕΝΑΓΗΣΟΥΜΕ   ΚΑΙ  ΝΑ  ΣΑΣ  ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΜΕ  ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!
ΜΑΖΙ  ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ  ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ  ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου