Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΟΙΝΙΑΔΩΝ

  Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2013. Το θέατρο των Οινιαδών κατάμεστο από κόσμο, για την παρακολούθηση  της παράστασης «ΠΛΟΥΤΟΣ», του Αριστοφάνη.
  Η διαχρονική και πάντα επίκαιρη κωμωδία, παρουσιάστηκε με απόλυτη επιτυχία, σκηνοθετημένη με τρόπο ιδιαίτερο και ξεχωριστό  από το Διονύση Σαββόπουλο, αφήνοντας χώρο πάντα στο όνειρο, στη φαντασία αλλά και στο σκώμμα του κοινού. Οι ηθοποιοί και ο πολυμελής χορός, αναβίωσαν  το κλίμα  της αριστοφανικής κωμωδίας με επιτυχία και μετέφερε τον Αριστοφάνη στο σήμερα!.
 Ο «ΠΛΟΥΤΟΣ», είναι μια κωμωδία, που ο Αριστοφάνης έγραψε στα 388 π.Χ., επειδή ήθελε να σκώψει τους Αθηναίους, που ζούσαν στην αδικία και τη συκοφαντία και που  κάποιοι πλούτιζαν με τρόπο  άδικο εις βάρος του λαού.
  Είναι μια κωμωδία σκωπτική και σατιρική με συνεχείς  αναφορές που αφορούν  όμως  τη σύγχρονη πραγματικότητα, τις καταστάσεις του καιρού μας και τα γεγονότα.
  Είναι μια κωμωδία, όπου επικρατεί το όνειρο  πως κάποια στιγμή όλα τα κακά και τα φαύλα θα ανατραπούν, όπου ο Πλούτος, στην αρχή παρουσιάζεται ως  τυφλός και προσφέρει τα αγαθά του στους φαύλους, επειδή δε βλέπει την πραγματικότητα. Στο τέλος όμως  γιατρεύεται και αναβλέπει, οδηγημένος από το λαό στο ιερό του Ασκληπιού, ενώ στο δρόμο τους προς τα εκεί, συναντούν την Πενία,  που προσπαθεί να τους πείσει για να μείνουν μαζί της λέγοντάς τους πως η φτώχεια έχει εντιμότητα. Με τη θεραπεία όμως του  Πλούτου,  όλα τα κακά ανατρέπονται και το καλό νικά.
 Το όλο νόημα του έργου υπερβαίνει τον τόπο και την εποχή του, αφορώντας το αιώνιο και το πανανθρώπινο.
 Το φινάλε του έργου, πανηγυρικό, όπου οι φτωχοί γίνονται πλούσιοι και οι «επιτήδειοι», φτωχοί!

 Το κοινό ενθουσιασμένο χειροκροτεί στους πανηγυρικούς ρυθμούς του Διονύση Σαββόπουλου, όλο το θίασο  και όλοι αποχωρούν ευχαριστημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου