Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΙΜΑ ΚΙ ΕΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΚΡΑΜΠΑΛΑΣ

  Η μάχη της Γκραμπάλας, που έμεινε στην ιστορία ως Μάχη Ελαίας (Καλπάκι)- Καλαμά, 2 – 8 Νοεμβρίου 1940, υπήρξε μαζί με τη μάχη της Πίνδου από τις κυριότερες συγκρούσεις Ελλήνων – Ιταλών, με την έναρξη  του ελληνοϊταλικού πολέμου, που ματαίωσαν τη στρατιωτική απόπειρα διείσδυσης των εχθρών στο ελληνικό έδαφος, ενώ είχε τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο, τόσο στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, όσο και στον κόσμο ολόκληρο.
  Σχετικά με τις τεράστιες απώλειες των Ιταλών, που ηττήθηκαν  στη μάχη αυτή, αυτές των Ελλήνων υπήρξαν ελάχιστες, ενώ η ήττα του εχθρού ήταν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για την ιταλική ηγεσία, που διέψευσε κυριολεκτικά τη σιγουριά τους για ένα γρήγορο και «ευχάριστο πόλεμο» στην Ελλάδα,  τους έριξε το ηθικό και οι επιχειρήσεις τους από επιθετικές μετατράπηκαν σε αμυντικές!
  Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013, με εκπροσώπους του και αρκετούς κατοίκους της πόλης θα παραστεί στο καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο, που γίνεται στον «καθαγιασμένο» αυτό χώρο από το αίμα των πεσόντων, στο Καλπάκι, όπου και το μνημείο τους με τους τάφους των Αιτωλοακαρνάνων ηρώων.
  To μνημόσυνο συνήθως τελείται από το Σεβασμιότατο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, ενώ το  τιμούν με την παρουσία τους εκπρόσωποι τοπικών και πολιτικών αρχών και  πλήθος ευλαβών προσκυνητών από την περιοχή και όχι μόνο, αποδίδοντας  έτσι με τις δεήσεις τους προς Κύριον για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων φόρο τιμής προς τους ηρωικούς νεκρούς!


Από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου